nedeľa 1. decembra 2013

Otvorený list Konferencii biskupov Slovenska

1.12.2013
Bratislava 

Vážení otcovia biskupi,

dovoľte mi v prvom rade uistiť Vás, že nasledujúca kritika Vášho pastierskeho listu nie je zákerným prejavom „Kultúry smrti,“ „Gender ideológie,“ „LGBS hnutia,“  „Ľavicovej kliky“ alebo akejkoľvek inej reálnej či vymyslenej organizácie, ktorej sa mohol tento Váš list týkať.

Píšem Vám ako veriaci človek, ktorý sa hlási k hodnotám katolíckeho kresťanstva a prikázaniam, na ktorých je táto viera postavená. Práve z tohto dôvodu Vás musím upozorniť, že nepoznám azda žiadneho človeka, ktorý by nebol pobúrený vyjadreniami, ktoré sa túto nedeľu z Vašej iniciatívy čítali vo všetkých katolíckych kostoloch na Slovensku.

Pokúsim sa zhrnúť, prečo tento Váš prejav považujem za zlý a pomýlený:

Agresívny a urážlivý tón
V prvom rade, nepamätám sa, že by niekedy skĺzol oficiálny prejav Cirkvi do takejto roviny. Nemyslím si, že by ste mali akýkoľvek dôvod či právo dehonestovať názorovú opozíciu označeniami ako „sodomský paškvil.“

V žiadnom prípade Vám neupieram právo argumentovať a vysvetľovať, ale zároveň máte povinnosť voliť slová tak, aby ste zachovali dôstojnosť organizácie, ktorú zastupujete. Urážky sú vyhradené ľuďom, ktorí chcú pobúriť, alebo zakryť, že im dochádzajú argumentačné nástroje.
Pokiaľ napriek zázemiu a prostriedkom, ktoré sú dopriate Katolíckej cirkvi na Slovensku, nedokážete dialóg rozvíjať v dôstojnej rovine, je to v prvom rade Vaše zlyhanie.

Neprijateľné zjednodušovanie
Otázky hodnoty ľudského života, problematika homosexuálnych zväzkov, či napríklad kultúrny význam Dúhových pochodov, sú komplikované témy. Musíme sa na ne pozerať náboženskou, filozofickou, sociologickou, vedeckou, medicínskou aj ľudsko-právnou optikou. Označenie „Kultúra smrti“ však naznačuje, že žiadny dialóg nie je možný, je to vyhlásenie absolútnej vojny názorovej opozícii a manipulácia najhrubšieho zrna. 
Podobné nálepkovania sú vlastné všetkým autoritatívnym režimom a spoločenstvám, ktoré si hľadajú svojho „triedneho nepriateľa,“ „židovskú lobby“ alebo „maďarského iredentistu.“

Spolu s emocionálnym apelom v zmysle „ohrozenia našich detí“ je to propagandistická rétorika ako vystrihnutá z učebnice manipulácie. Keďže tému odlíšenia presviedčania a manipulácie som niekoľko rokov učil na vysokej škole, vyslovene ma zarmucuje, že som si ukážkový príklad z nejakého dôvodu vypočul na prvú adventnú nedeľu.

Zastieranie problémov
Prekrývanie jednej témy inou je v politike bežnou praxou. Som nerád, že rovnakú stratégiu musím konštatovať aj vo Vašom prejave. Po tom, ako ste komunikačne podcenili otázku odvolania arcibiskupa Bezáka, či nezaujali postoj voči narastajúcej politike extrémizmu na Slovensku, je možné interpretovať takúto komunikačnú atómovú bombu len ako snahu docieliť, aby ľudia prestali rozmýšľať nad tým, čo ste, pri všetkej úcte, nezvládli. 
Obávam sa však, že bez zodpovedného doriešenia problémov na Slovensku len málokto bude ochotný priznať Vašej snahe akýkoľvek dobrý úmysel či morálny kredit.

Nedostatok lásky
Nikto Vám ani mne nemôže uprieť právo na videnie sveta cez učenie Ježiša Krista. Avšak, ste si istí, že skutočne dávate svetu jeho posolstvo?  Pretože Váš pastiersky list v ničom nepripomínal správanie nášho Boha voči ľuďom, ani voči tým, ktorých nazýval hriešnikmi. 

Katechizmus, teda oficiálne učenie Cirkvi, hovorí okrem iného o osobách s preferenciou rovnakého pohlavia aj toto: „Treba ich prijímať s úctou, súcitom a jemnocitom a vyhýbať sa akémukoľvek náznaku nespravodlivej diskriminácie voči nim.“ (strana 569, SSV, Trnava 1999) Je absolútne prirodzené, že ľudia každého založenia sa domáhajú toho, čo vnímajú ako svoje práva, a kým je tu priestor na diskusiu, či im niektoré prirodzené práva nie sú upierané, nemáte právo zamiesť diskusiu pod koberec zaťažený oloveným pomenovaním „Kultúra smrti.“

Účel nesvätí prostriedky
Vetu „Účel nesvätí prostriedky“ sme si na hodine náboženstva museli napísať do zošita veľkými písmenami a podčiarknuť. Určite je to už nejaká doba, odkedy ste naposledy videli svoje zošity z náboženstva, preto mi dovoľte Vám toto pravidlo pripomenúť.
Ani pri sledovaní najlepšieho cieľa nemáte morálne právo používať prostriedky, ktoré rozsievajú strach, zlo, paniku a pobúrenie. Pretože práve toto boli plody Vášho dnešného listu.

Ak máte dojem, že Vaše pastierske listy doteraz vyvolali len malý ohlas, hľadal by som problém v ich podobe. Dlhé a komplikované vety, nevhodné na čítanie pred zhromaždením, sú možno vhodným nástrojom internej komunikácie, ale garantujem Vám, že bežný človek im nedokáže venovať pozornosť a pastiersky list namiesto kázne vníma ako premárnenú príležitosť. Radikalizácia vyjadrení v tomto pastierskom liste síce zdvihla nejednu klesnutú hlavu, žiaľ však kvôli krúteniu, nie prikyvovaniu.

Komunikačné zlyhanie
Na záver chcem povedať, že Váš prejav nepovažujem za zlyhanie len v morálnej, ale aj profesionálnej rovine. Ako človek zodpovedný za komunikáciu by som svojho zamestnanca za takýto prejav v lepšom prípade pokutoval, v horšom by som sa s ním nadobro rozlúčil. 
Hoci tento pastiersky list bol podpísaný unanimisticky „biskupmi Slovenska,“ v mene podobne zmýšľajúcich kresťanov si dovoľujem žiadať, aby bol voči jeho konkrétnemu autorovi a schvaľovateľom vyvedený postih v profesionálnej rovine, a aby tento človek naďalej nemal právomoc vyjadrovať sa v mene Konferencie biskupov Slovenska.

Verím, že tieto moje riadky prijmete s otvorenou mysľou napriek (či vďaka) priamočiarosti a úprimnosti, ktoré som do nich vložil. Napísal som ich s presvedčením, že ako plnoprávny člen katolíckej cirkvi mám povinnosť upozorniť na to, čo považujem za zlé a nesprávne a v rámci svojich možností sa to snažiť napraviť. 
Som zvyknutý na to, že mnohé postoje a pravdy vyplývajúce z učenia Cirkvi musím v dnešnej spoločnosti obhajovať, dokazovať svojím správaním, či citlivo vysvetľovať. Pevne však verím, že toto je posledný raz, čo pociťujem potrebu sa ľuďom za správanie Cirkvi ospravedlňovať.

S úctou

                                                                                     Michal Brat







72 komentárov:

  1. Velmi pekne a kultivovane si to napísal.Ukazal si že si lepší kresťan ako biskupi Slovenska. môžu sa hanbiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. fíha, toto sú veľmi vážne slová - si lepší kresťan, ako biskupi Slovenska - jojoj, pozor na slová, v prvom rade je najdôležitejšia úcta voči predstaveným, lebo ak bude chýbať, už nikto nebude kresťanom, iba ak na papieri, takže v prvom rade úcta, žiadne porovnávanie, povyšovanie sa, keď ešte k tomu ani biskupov Slovenska nepoznám osobne a aj keby, nikdy človek nemá právo odsudzovať druhých, posudzovať

      Odstrániť
    2. ... a kde je napisane, ze biskupi Slovenska su lepsi ako my, obycajni krestania. Musim velmi vazne nesuhlasit s vyjadrenim, ze pisatelovi chyba ucta voci predstavenym. Bolo mi na zaplakanie, ked som si musela vypocut uvedeny pastiersky list, bol pisany iba aby nahanal strach a pochybnosti a paniku. Nemusim poznat osobne biskupov, staci ked sa vsetci pod tuto tzv "kulturu smrti"podpisali.
      Gitka, 2. dec. 2013

      Odstrániť
    3. ale no, nebolo by trochu namieste odlozit falosnu jemnocitnost? v spolocnosti, kde sa nepovazuje za problem (nechat) zabit nenarodene dieta, budeme fnukat nad tym, ze by nebodaj niekoho mohol urazit pojem "sodomsky paskvil"? ........

      Odstrániť
    4. Biskupi slovenska napísali svoj list úplne v kresťanskom duchu "lásky a porozumenia". Neviem prečo, chýba mi už len fotka p. Zvolenského, opásaného dynamitom a so samopalom v ruke. Tiež som veriaci a vôbec nie som svätý. Viem o dvoch slovenských biskupoch, ktorí sa dopustili minimálne jedného trestného činu. Poznal som dosť veľa kňazov na to, aby som vedel, že sú to obyčajní ľudia s obyčajnými hriechmi. Táto skutočnosť mi otvorila oči a preto neuznávam žiadne autority. Ani svetské, ani cirkevné. Nikto si svoje postavenie ani hodnosť nevezme na "druhú stranu", ani nebude sedieť bližšie len preto, že tu je "vedúci".

      Odstrániť
    5. Ty sa ale nezaujímaš problémom, ktorý riešili otcovia biskupi a to hodnota rodiny a manželstva ale ty riešiš akym tónom a či vôbec zakrývaju alebo nezakrývajú nejakú problematiku či ich zlyhanie. Každý sa za svoje skutky bude zodpovedať sám za seba, či si to ty, ja alebo biskup, či arcibiskup. Buď ťa štve politika ako taká ale ako som povedala za to sa bude zodpovedat kazdý za seba niekde na druhom svete, alebo máš nejaký osobnostný problém, ktorým sa ťa dotkli v pastierskom liste.

      Odstrániť
  2. Nebola som v kostole, no veľmi rada by som dnešnú omšu počula, či list prečítala... i ja som si neraz všimla manipulačné spôsoby, ktoré sa mi nepáčia, ale toto bola pravdepodobne prisilná káva. Ďakujem za možnosť čítať skvele napísaný článok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. http://kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/pastierske-listy-konferencie-biskupov-slovenska/c/pastiersky-list-na-prvu-adventnu-nedelu-2013

      Odstrániť
  3. Hej skritizujme to co povedali nech sa ludia na to pozeraju tak, ze ved dovolme im to robit a bude to ako v nemecku v niektorych skolkach kde ich NUTIA ucit sa sexulanu vychovu a naco je kondom a ze ak si chlapec a iny chlapec sa ti paci a chcel by si s nim mat sex, tak to je normalne ... lebo to maju v ucebnych osnovach ... ano hovorim o skolkach ... Je pravda ze to bolo kus kriticky napisane ale to len preto lebo uz je silna kava co sa vali a len tazko zastavit emocie ktore sa s tym doplavuju... fakt je tu hnus co sa snazia pretlacit, a podla mna to bolo pekne napisane aj ked sa trosku emocne povolili z uzdy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Isto vieš uviesť nespočetné množstvo príkladov na svoje tvrdenia a nie je to len obalaumtený a popletený rozum zaplavený emóciami a rôznymi bezvýznamnými tvrdeniami.

      Odstrániť
    2. Tiež súhlasím s Tomášovým tvrdením - je to hnus, čo sa snažia pretlačiť ... - presne tak. Ježiš nazýval hriech pravým menom, žiadne ťuťuľi-muťuľi. Vo Sv. Písme sa píše - "Keďže nie si ani horúci, ani studený, ale si vlažný, už, už ťa vypľúvam ..." - takže buď som horúci alebo studený, buď som za homosexuálov, za gender ideológiu, alebo som proti nim. Nedá sa žiť v kompromisoch a v nadľahčovaní života, iba kvôli tomu, že moje city teraz nedokážu prijať pravdu a nedeľný list otcov biskupov bol zaberák. Ja tomuto listu veľmi fandím, povedalo sa tam všetko polopate, narovinu k témam, o ktorých sa hovorilo. Len tak ďalej, lebo ja vlažnou kresťankou nechcem byť a chcem počuť pravdu narovinu, nie v zastieraní.

      Odstrániť
    3. Dobry postreh, Ivana. A tiez, akosi stale spolocnost nepochopila, ze ked uz to berieme dosledkov a mame demokraciu, tak ma kazdy pravo na nazor. Ale zaujimave, ze v dnesnej dobe sa jednym za "moderne" nazory tlieska, a druhi su vysmievani.

      Odstrániť
    4. a zatiaľ čo tu dospeláci filozofujú a riešia, že čo povedať deťom o pohlavnom styku, deti si informácie nachádzajú sami z bulvárnych mládežníckych časopisov a rozličných obskúrnych internetových diskusií, eventuálne experimentujú na vlastnú päsť.

      Odstrániť
    5. tento list ma zaskocil. myslim si, ze aj tak nic neriesi. A mam pocit, ze biskupi nekomunikuju s nami ludmi. Pastierske listy sa mi zdaju malo. A myslim si, ze mame vypestovanu prehnanu uctu k ich povolaniu. Pretoze kazde jedno povolanie si zasluzi uctu. Co by jedol lekar, keby nebolo pekara?

      Odstrániť
    6. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    7. Odstránila som komentár, pretože som reagovala na iný komentár od Mia . Môj komentár sa netýkal príspevku nado mnou

      Odstrániť
  4. po pozreti tohto videa sa budes na to michal pozerat asi inak a vela veci pochopis preco ten ton a reci o sodome http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mtPUTh1BqhA

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Neviem sa zbavit dojmu, ze autorovi komentara ide skor o sebaprofilaciu, nez uchopenie vaznej, mozno v liste nie najstastnejsie uchopenej temy. Gender filozofia resp. rodova rovnost dotiahnuta do dosledkov je naozaj smrt rodiny, ktora je, akokolvek je dnes v mode to spochybnovat, zakladom spolocnosti. Katolicki duchovni - a zda sa, ze autor to uplne nepochopil a mnohi dalsi komentatori to budu zamerne potlacat do uzadia - sa snazia vidiet dopredu a je ich moralnou povinnostou na to upozornit. Ci na to vybrali najvhodnejsi prostriedok, je ina otazka, urcite to nei je o jednom liste, ale o trvalom posobeni, a to nielen v kostolch ci na hodinach nabozenstva, ale aj vo verejnom zivote a teiz nabadanim k otvorenemu politikcemu angazovaniu. lebo ak protivnici cirkvi a zastancovia rozlicnych inych zvratenosti sa angazuju verejne. Osobne vnimam nasu donu ako vyrocujuci sa stret dobra a zla, kde zlo ziskava prevahu a zial, nechtiac, lebo nedomysliac suvislosti, k tomu prispievaju aj ludia s dobrymi umyslami.
    Kedze si v tychto dnoch pripominame 20. vyrocie umrtia velkeho rezisera F. Felliniho, stalo by za to pozriet si jeho Satyricon. Urcite podnieti zamysliet sa nad aktualnymi "moralnymi" a moralizujicimi postojmi trochu hlbsie...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mily Jan, o mna tu naozaj nejde, nikam nekandidujem :-)

    Pozrite, ja nemam zaujem na destrukcii rodiny ani na nicom podobnom. Ale, ako som napisal, ucel nesväti prostriedky a tento list bol prinajlepsom "overkill" a zly krok z komunikacneho aj strategickeho hladiska.
    Ak chceme mat pozitivny vplyv na sexualnu vychovu deti a sancu ovplyvnovat kazdodenne zivoty ludi v tak dolezitej faze, ako su medziludske vztahy a sexualita, nesmieme pouzivat retoriku ako extremisti.
    Celkovo mi to pripomenulo talianske "ofenzivy" za druhej svetovej vojny, ktore sa pravidelne koncili desiatky kilometrov PRED povodnou liniou. Rovnako, tento list nikoho z odporcov nepresvedcil, beznym krestanom nevysvetlil, mnozstvo ludi urazil a nastolil vyjadrovanie, s akym ma vacsina ludi problem sa stotoznit. Plus vsetky ostatne problemy, ktore som v tom clanku spomenul.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milý Michal, som úprimne rada tomu čo ste napísali aj ako ste to napísali a plne sa s Vami stotožňujem, hoci nie som katolíčka, no som kresťanka. Téma, ktorá je pastierskym listom otvorená (a rovnako aj spôsob, ako sa k nej v liste pristupuje), je veľmi citlivá a nesmierne zložitá. Dalo by sa o nej hovoriť a písať celé hodiny. Preto z mojej strany len stručne: zdá sa mi, že jedným z hlavných problémov vedenia katolíckej cirkvi je skutočnosť, že jej predstavitelia zabudli na význam slova "pokora", ktorá by mala byť prirodzenou súčasťou ich ľudského charakteru (veď aj oni sú len ľudia, či nie?). Dokonalým vzorom pokory bol pre mňa svätý otec Ján Pavol II. Aj pre to som ho nesmierne obdivovala a milovala. S pokorou ide ruka v ruke úcta k druhému človeku a toto spojenie potom nedovolí, aby sa uvoľnila taká rétorika, akou disponuje spomínaný Pastiersky list. Spojenie pokory a úcty naopak: dá priechod argumentom, ktoré si dokážu ustáť a obhájiť svoju pravdu dôstojne a tak, že srdcia poslucháčov sa jej otvárajú. V dnešnej dobe, ak chce ktokoľvek osloviť veľké množstvo ľudí, nemal by voliť direktívnu rétoriku moci, ale takú rétoriku, ktorá neuráža a rešpektuje. Na takej rétorike sa potom dá vybudovať dom na pevných základoch s vysokými múrmi. V opačnom prípade je to len dom na piesku.

      Odstrániť
    2. Mily Michal,
      hodnotite formu, no unika Vam obsah. Uznam, ze forma nebola najvhodnejsia, ale obsah je alarmujuci a ak len trochu sledujete dianie, mohli by ste vediet, o com pisem. A kazdy krestan, nielen katolik, musi proti tomu vystupit a branit rodinu ako zaklad nielen krestanskej spolocnosti.

      Odstrániť
    3. Som tiez praktizujuci krestan, a naopak hlboko suhlasim s obsahom pastierskeho listu. Neda mi nereagovat na niektore Vase tvrdenia.
      Hlavne ked vyzyvate k laske podla vzoru p. Jezisa: "Pretože Váš pastiersky list v ničom nepripomínal správanie nášho Boha voči ľuďom, ani voči tým, ktorých nazýval hriešnikmi. " Tu ste si strelili vlastny gol. Pan Jezis predovsetkym kladol na prve miesto Boha, az potom ludi. Casto pouzival metafory, ale ked niekto pachal hriech, nevahal mu to povedat priamo do oci a to bez servitky. Predavacom v chrame povedal, ze z neho robia "lotrovsky pelech", prevracal im stoly a vyhnal ich bicom (!) Farizejom tiez nepovedal: "Mili kolegovia s opacnym nazorom, podme spolu diskutovat", ale nazval ich "slepi vodcovia" a priamo ich pokarhal za pokrytectvo.
      Podla vasej logiky to bola trestuhodna manipulacia, smrtelna urazka a asi aj tazky hriech. btw, toto ani nasi biskupi neurobili, lebo oznacenie "sodomsky paskvil" ktore Vam tak vadi, pouzili na oznacenie stavu kam nasa spolocnost smeruje, a nie na
      oznacenie nejakej skupiny ludi. Ako krestan tiez predpokladam ze viete, ze autorom pojmu "kultura smrti" nie su nasi biskupi, ale papez Jan Pavol II, ktory ho casto pouzival. Podla mna je to velmi trefne oznacenie, a nemali by sme sa bat nazyvat veci pravymi menami (na co nas papez tiez upozornoval).

      Odstrániť
  7. Poznám osobne niekoľkých homesexuálov a dokonca i veriacich a niektoré slová v pastierskom liste sa týchto ľudí naozaj silno dotkli. Skúste si predstaviť, že vám niekto povie, že ste úplne proti čomusi, že sa vymykáte normálu, že pre mnohých možno ani nie ste normálny a nemáte rovnaké právo na šťastie ako ostatní. A pritom, jednoducho toto je ich identita, s ktorou sa sami museli vyrovnať a vlastne každý deň znovu musia. Tým netvrdím, že súhlasím s tým, aby sa tieto vzťahy vnímali ako rovnocenné s tradičnou rodinou, ale ako kresťania by sme mali k mnohým otázkam pristupovať s väčšou pokorou vo vzťahu k druhým ľuďom, s väčšou úctou a rešpektom k ostatným ako k ľuďom, korých nezabúdajme Boh miluje rovnakou láskou, má pre nich pripravenú rovnakú spásu.
    Mám tých blízkych a priateľov naozaj rada a sú to úžasní ľudia. Neviem asi by som sa neprikláňala úplne ani k jednému ani k druhému spôsobu pohľadu na vec. Ani, že kašlime na to, je to všetko ok, ale ani spôsobom v pastierskom liste. Naozaj ide o zložité a citlivé témy, hlavne keď sa na ne začneme dívať ako na témy, ktorých stredom sú konkrétni cítiaci, skutoční ľudia.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Lubo, uplne ina komunikacna situacia. KBS sa nerovna JHS :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dobrý deň. Nechce sa mi rozpisovať, lebo ma vôbec neprekvapuje, že po pastierskom liste Konferencie biskupov sa v okamihu objavia "pobúrení veriaci", "niektorí kresťania" a dokonca aj "niektorí kňazi", ktorí sa potrebujú ohradiť proti vlastným biskupom.
    Ja som vďačný za tento list. Súhlasím s ním a dokonca si myslím, že mohol byť ešte otvorenejsí a adresnejší. Stotožňujem sa z názorom, že rodina založená na trvalom zväzku jedného muža a jednej ženy je v súčasnej Európe objektom likvidačných snáh, alebo aspoň snahou o vytlačenie na periférium záujmu. Eduard

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ale nie som anonymny "niektory" veriaci, som uplne konkretny veriaci s uplne konkretnymi namietkami, ktore nespocivaju v tom, ci je alebo nie je rodina objektom likvidacnych snah. Z mojho pohladu aj taketo vyjadrovanie zo strany KBS hranici s likvidacnou snahou voci Cirkvi na Slovensku :-(

      Odstrániť
    2. "Stotožňujem sa z názorom, že rodina založená na trvalom zväzku jedného muža a jednej ženy je v súčasnej Európe objektom likvidačných snáh, alebo aspoň snahou o vytlačenie na periférium záujmu.", problém je tom, že najskôr nejde o názor, ale o klamstvo. Aké konkrétne kroky boli podniknuté na likvidáciu rodiny muž-žena, alebo hoci aj na sťaženie založenia takejto rodiny?

      Odstrániť
    3. Možno názov Kultúra smrti je drsná, ale zmysel to má. Treba si uvedomiť, že život, rodinný či manželský stráca hodnotu. Však čo je v tejto dobe normálne: interupcie-aby náhodou dieťa nebolo prekážkou, homosexuálne manželstvá a dokonca rodiny sa považujú za normálne, čo je úplne choré, deti sú odobraté kresťanským rodinám a dávajú sa do homosexuálnych rodín len preto že rodičia výchovne zdvihnú na ne hlas a už sú považovaní za tyranov, v školách ba do konca v škôlkach sa už začína učiť homosexuálna výchova-tlačia do detí že je to normálne....to ako kde sme....hoci sa to netýka priamo slovenska ale okolitých štátov, no k nám to tiež už ďaleko nemá. Takže plne súhlasím s názormi otcov biskupov. A navyše stále sa v kostoloch riešili alebo rozoberali svetové problémy kresťanov kľudne ale ako všade platí....keď ľudia nepočúvaju po dobrotky, tak treba aj po zlotky....myslím že zvýšený hlas a tvrdšie slova sú potrebné aby to ľudia počuli.

      Odstrániť
  10. Michal,

    Tvoja argumentacia je v poriadku, zial je akoby vystrihnuta z knizky o "korektnej" komunikacii. Ani Jezis, ked vyhanal kupcov z chramu nepouzil "idealny" sposob komunikacie. A predsa to bola ta spravna moznost. Som presvedceny, ze aj ti kupci sa vtedy velmi urazili, od Jezisa to totiz nebolo ani trochu "korektne". Obcas pridu situacie, ked sa veci nedaju riesit iba filozofovanim a teoretickym uvazovanim, v style co by bolo, keby... Mame k dispozicii historiu ludstva a ta nam jasne naznacuje, ze tadialto uz raz cesta viedla a my vieme kam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. skustocne ideme porovnavat komunikacne nastroje, moralnu konzistentnost, prijimatelov posolstva a prostriedky, ktore mali k dispozicii Pan Jezis a KBS?

      Odstrániť
    2. Ak chcete diskutovat o liste KBS veriacim, tak diskutujte o obsahu a nie o "kadecom inom" Fakt je, ze gender ideologia, ktoru potichucky presadzuje nasa post komunisticko-socialisticka vlada posobi na rodiny v smere rozvratu a nicenia krestanskych hodnot.Nici nielen krestanske hodnoty, ale aj hodnoty nasich starozakonnych bratov veriacich v jedineho Boha.

      Odstrániť
    3. Way2 win.
      Mohol by si napísať niečo bližšie o tých kresťanských hodnotáck ako ici presadzuje pastiersky list komferencie biskupov Slovenska? A vôbec katolíckej cirkvi ako takej v kontexte historického postavenia a jej činnosti od jej vzniku až po dnešok. A nemýľ si vieru s cirkvou. Katolícka cirkev je len organizácia ktorá presadzuje určitú ideológiu. A z historického hľadiska mnohé jej činy nie sú na vychvaľovanie sa. Takým príkladom je aj terajšia klika biskupov Slovenska. Ak to pri svojej bigotnosti vidíš inak, je to Tvoja hanba a hanba rovnako zmýšľajúcich.

      Odstrániť
  11. Nesuhlasim s clankom. Domnievam sa, ze je vysledkom neznalosti sirsich historickych a geopolitickych suvislosti.
    Spominany pastiersky list bol konecne poriadny, k veci, na urovni, velmi konkretny a smer ukazujuci. Vdaka tomu ma narok volat sa pastierskym.
    Prosim dostudujte si problematiku pan Michal Brat. Nie vsak z hlavnoprudovych medii. To nieje zdroj informacii.

    Pekny den.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Takže takto to vidím ja: http://bit.ly/1hszHNa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lubo, ubezpecujem ta, ze odlisny nazor pre mna nie je dovod na rozkmotrenie sa :-) Zelam ti pekny advent

      Odstrániť
  13. Na čo sa tu hráte cela cirkev je skazená a tie Pastierke listy nemajú nič spooločne s terajším životom. Len fanatický krestania to budu vždy prevraciať že je všetko dobre lebo vidia len to čo im natlačili do hlavy. A ked sa bavíme o sirsích historických a geopolotických znalostí a suvislostí prečo sa nevyjadria k zneužívaniu detí ale len ututlávaju prečo ten knaž je ešte v cirkvi ? to je historia dnešnej doby pretože nežijeme v dobe ked kristus ale v 21 storočí tak sa veci menia lenže ked niekto chce nazančiť že cirkev nekoná dobre ako tu Brat Michal tak všetci fanatický krestania ho idú linčovať ! Konečne niekto kot ma pravdu !

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Je smutne sledovat, ako u niektorych ludi akykolvek nesuhlas s nejakym nazorom, automaticky znamena suhlas a podporovanie jeho protikladu, teda toho, s cim dany nazor nesuhlasil. Je to uzkoprsy a cierno biely pohlad na problem - a to je VZDY chyba. Myslim si, ze som pana Brata pochopil a ze mi neunikol umysel, ktory svojim clankom chcel prezentovat. Plne suhlasim s tym, ze Katolicka Cirkev, ako samozvany moralny vodca svojich stupencov, ma povinnost tak zavazne a komplexne temy, ako je rovnopravnost homosexualov na spolunazivanie v pokoji ci "hodnota" zivota, riesit mnohostranne a v ramci otvorenych neagresivnych diskusii. Jasne nazory, ako maju byt veci riesene, ma vselikto. Skalopevne vyjadrenia s uisteniami, ze maju absolutnu pravdu bez moznosti diskusie ponukaju vsak zvacsa ti, ktori nemaju potrebne argumenty a potrebuju vyuzit ludsku stadovitost na ukotvenie svojej nazorovej zakladne. Katolicka Cirkev ako institucia, ktora hlasa, ze jej postupy a nazory su zalozene na tych spravnych bozich hodnotach a argumentoch, ma podla mna moralnu povinnost tieto argumenty ponuknut v otvorenej neagresivnej diskusii, pretoze len takto ukaze, ze je naozaj lepsia a uprimnejsia, ako vsetci ostatni "presvedceni" (inym slovom: nazorovi diktatori). Aj pan Meciar bol skalopevne presvedceny, ze vsetko co robi je spravne a ze ma vzdy pravdu. A hla, on keby vypustil v tejto dobe podobne vyjadrenia, ake boli pouzite v pastierskom liste na akukolvek inu temu, velke mnozstvo ludi by sa voci nemu ohradilo. Je zvlastne ze ked sa niekto ohradi voci takto agresivnym vyjadreniam Cirkvi, tak urcite podporuje jej odporcov.

    Pri vnimani vyjadreni Cirkvi je treba si stale uvedomovat, ze je to stale spolocenstvo ludi. Ludi ktory chcu tomuto svetu zvacsa dobre, ale stale su to ludia. Ludia sa mylia a vzdy sa budu. Preto si myslim, ze je dolezite sa taktiez stavat kriticky ku vsetkym jej vyjadreniam a hladat chyby, aby sme ako spolocnost nesklzli do mylnej domnienky, ze kazde slovo, ktore vyjde z ust knazov/biskupov ci inych cirkevnych prislusnikov, je zlato a vzdy pravdive. Ochota pochybovat je ten najdolezitejsi prostriedok v hladani pravdy. Kto je ochotny pochybovat, je ochotny skusat a hladat skutocnu pravdu. Pretoze ak je pravda tam, tak bude potvrdena aj po pochybnostiach. Kto pochybnosti a protiargumenty odmieta a boji sa ich, dost mozno zakryva nedoveru vo vlastne argumenty.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Michal,
    v prvom rade by som rad napisal, ze suhlasim so vsetkym, co si napisal, lebo je to absolutne pravda, mna len udivuje, ze mnohi ludia pisu, ze su sucastou cirkvi, roky v nej ziju a potom sa k nej vyjadria takto, pricom:
    - sodomsky paskvil, ci pelech lotrov je bezna rec cirkvi a biblie
    - komplikovane temy sa vzdy riesili v cirkvi radikalne, zahrnutim pod nejake prikazanie a spravili z toho tazky hriech proti akejkolvek genderovvej logike, ci prirode, alebo proste niekoho exkomunikovali, ci presunuli...
    - ze nepripominal tento cin boha? cely stary zakon je plny takehoto boha...
    - ucel nesvaeti prostriedky.... k tomu sa skoda vyjadrovat, ze ano... napriklad Gospel death metal a podobne zvlastnosti :)) ale to je len taky vtipek, ja som za to, ze death metal nema byt o satanizme, a ze elektricka gitara nie je dielom diabla :)
    - cirkev uz roky komunikuje perzekvovanim, upalovanim, kazanim, zavrhovanim, prikazovanim, neviem, preco by to malo byt zrazu inak...

    ja mam pocit, ze ludia naozaj nevnimaju to, ako to naozaj je, iba sa "namotaju" na par skvelych (nemyslim to ironicky) knazov, ktori im ukazu, ake je to super spolocenstvo, ale potom, neskor, narazia na skostantelu strukturu, ktorou toto cele nabozenstvo (nielen cirkev) v skutocnosti je. v skutocnosti jedine, co by vlastne stacilo, je to nase oblubene miluj blizneho..., vsetko ostatne nie je podstatne, lebo vsetko ostatne pride same po tom, co toto zacneme realizovat...

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Veľa ľudí prestalo veriť v Cirkev avšak nestratili svoju vieru v Boha.
    Vôbec sa tomu nedivím, keďže dennodenne vidíme, čo sa v Cirkvi deje.
    Sú v nej totižto úplne rovnakí ľudia, ktorí hrešia a majú svoje dobré a zlé vlastnosti ako všade inde.
    Rozpor nastáva však až v momente, kedy sa takíto ľudia (teda úplne rovnakí ako ich ovečky v laviciach) prezentujú ako niečo viac, lepší, na ich perách visia zbožné rady veriacich. Každý priemerný psychológ by poznamenal, že moc (lebo stojím na kazateľnici a počúvajú ma obyvatelia celej dediny alebo vo väčšom merítku celé námestie svätého Petra) musí s človekom, ktorý nie je výsostne pevný charakterovo, zamávať. A to je kameň úrazu.
    Niekde vo vyšších komentároch som čítala o strate pokory, a presne s tým súhlasím. Cirkev je tak ďaleko od svojho basementu, že až. Je to obyčajná politika, najväčšia sročka na svete. Veľmi nebezpečné.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Milý Michal, nedá mi nevyjadriť sa k Tvojmu článku. Áno, tón tohto pastierskeho listu naozaj vyznieva extrémisticky. Keď sa však dočítaš, čo gender ideológia naozaj znamená, pochopíš aj tón Pastierskeho listu. Z tvojho článku mám totiž dojem, že ti chýbajú veľmi podstatné informácie. Napr. to, že podľa pripravovaného zákona sa ti nenarodí chlapec alebo dievča, ale ono, ktoré si v priebehu života môže zvoliť vlastné pohlavie. Že v rodných listoch už nebude figurovať otec a matka, ale rodič 1 a 2, rovnako ako starý rodič 1 a 2. Že deťom bude od MATERSKEJ škôlky (!) vnucovaná sexuálna výchova a rodič, ktorý sa voči tomu postaví bude sankciovaný pokutou alebo odobraním dieťaťa do náhradnej starostlivosti (čo je mimochodom konkrétny prípad z Nemecka). Myslím si, že gender ideológia je proti zdravému rozumu, preto zvoliť striedmu rétoriku nemá zmysel. V tejto súvislosti sa chcem ešte vyjadriť k Tvojmu tvrdeniu, že biskupi prekrývajú jednu problematiku druhou- k gender ideológii sa vyjadruje KBS už niekoľko mesiacov, aj z tohto dôvodu bol usporiadaný pochod za život, ktorý bol okrem iného otvoreným protestom proti gender ideológii, nanešťastie však našimi zákonodarcami (a do istej miery aj médiami) odignorovaný, čo si myslím tiež niečom svedčí. Nie je preto pravda, že biskupi "zakrývajú nezvládnutú situáciu". Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Vdaka Michal, ze ste to takto verejne napisali. Presne tak to vnimam aj ja. Pastierske listy su zle pisane, rovnako ako kazne vacsiny knazov (bez jasnej myslienky). Ten vcerajsi ma ale dost vytocil a presne slova ako "demagogia" a "manipulacia" som manzelke pocas jeho citania hovoril. Mali by sa v KBS za to hanbit...

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Je mi luto, ze vam vsetkym neodpisem, ale ohlas na tento moj blog je vsade prilis velky a ja musim pracovat :-)
    Uzavriem to zo svojej strany tym, ze mojim cielom bolo poukazat na problem, pretoze verim, ze sa to da robit aj lepsie. Azda sa komunikacia (aj) v SK RKC bude zlepsovat, a tak sa priblizime k naplneniu toho, comu verime, k tomu nam Pan Boh pomahaj :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Brat Michal. Dakujem Tebe, aj vsetkym tu zucastnenym za kultivovanu diskusiu, ktora je v nasej krajine este stale v plienkach. Akokolvek, tento blog prispieva k nadeji, ze sa konecne niekam posuvame a prestavame kazde slovo a nazor brat ako osobny utok a kazdeho, kto nesuhlasi s nasim nazorom ako nepriatela.

      To, ze KBS nevie komunikovat je vseobecne zname asi vsetkym, ktori rozmyslaju nad tym, co od nich pocuvaju, teda pastiersky list ma vobec neprekvapuje. Okrem nezvladnutej komunikacie KBS na vlastnu skodu trpi tym, ze nechce pripustit, ze spolocnost sa vyvija, a ze oni uz nemaju taku poziciu moci a autority nad vacsinovou populaciou ako v minulosti (k strate moralnej autority sa zial vyznamne pricinili aj sami) a ze potrebuju prisposobit nielen svoju komunikaciu, ale aj svoje spravanie. Zisiel by sa nam medzi nimi aspon jeden, ktoremu svitlo aspon tak (alebo este viac) ako Tomasovi Halikovi v Cechach.
      Ako pozorujem okolo seba, ludia prahnu po pravosti (aspon niecoho - viery), uprimnosti a transparentnosti. Je velmi smutne, ze vedenie slovenskej RKC ma problem im ich ponuknut (ako vidno z ich spravania aj v suvislosti s Bezakom).

      Na druhej strane, slovenska RKC ma stale zjavne silny vplyv na decision makerov a kedze verim tomu istemu evanjeliu a hodnotam tesim sa, ze sa vyjadruju a zameriavaju svoj vplyv spravnym smerom (hoci ma fakt mrzi, ze tak velmi nestastne). Vseobecnym problemom je, ze nikto vlastne nezadefinoval, o co vlastne v gender ideologii ide (pravdepodobne aj preto, aby si urobili priestor v zakonoch a teda aj v rozhodovani). Nasim post/present komunistickym funkcionarom sediacim v parlamente je to povacsine jedno (aspon sa tak zda). Teda vznikaju rozne famy, sumy a nazory a ludia tasia 2 metrove mece proti 7 hlavemu drakovi, hoci nik nevie, komu/comu vlastne celi, kolko ma hlav a co je vlastne najefektivnejsia zbran.
      Problemom tiez je, ze niekolko LGBTI aktivistov ma za sebou naozaj dobry trening v komunikacii, organizacii a v lobingu, tiez ma za sebou pomerne dobry vzdelavaci program, dobru financnu podporu a kontakty. V tom spociva ich naskok. Teda iba jednoducho pouzivaju, co sa naucili a robia to dobre (preto o nich tolko pocuvame). Vacsim problemom je, ze uprimne nehovoria o co im v skutocnosti ide, preco sa stale citia odmietani a neprijati (myslim, ze problem je viac v nich, ako v okolitej spolocnosti) a preco stale chcu viac (ako vidno z ich spravania napriklad v Anglicku) najskor registrovane partnerstva, par rockov pockame a uz tlacime homosexualne manzelstva.. Nikdy nie su spokojni s tym, co dosiahli. Teda neda sa velmi verit, ze sa s nimi da rozumne dohodnut. Fakt je ten, ze oni sami su agresivni (prinajmensom aspon tak ako ony pastiersky list) a tiez velmi nepripustaju iny nazor bez toho, aby hned vyjadrujuceho sa neprehlasili za bigotneho inkvizitora veriaceho rozpravkam. Oni to ale vedia povedat sikovnejsie a vhodnejsie ako KBS.

      Teda olej do ohna prilievaju obe strany statocne a obycajny Slovak si povacsine zial ani nevie utvorit nazor. A ked si neutvori nazor a radsej ide varit, alebo orat, tak sa vzdava toho doleziteho, co este vraj v demokracii ma - svojho hlasu.
      Teda suma sumarum, takato diskusia nam pomaha ako narodu rast a uvedomovat si, ze v demokratickom zriadeni uz potrebujeme viac ako riesit, kedy budeme sadit a vykopavat zemiaky.
      Tiez si potrebujeme ujasnit, comu vlastne naozaj verime. Krestanstvo je ziva viera, nie iba nabozenstvo a nedelna navsteva kostola. Jezis Kristus je zivy a stale rovnako mocny a ak to medzi sebou nevidime, tak je to o nas a nasom probleme a nie o tom, ze Jezis sa zmenil. Ak tuto vieru clovek neobjavi, tak nema pevny zaklad pre svoj zivot a rozhodovanie a bude sa priklanat ku komukolvek, koho reci sa mu pacia. Komunizmus vela znicil (aj snahou znicit vieru) a nechal nas vsetkych takmer nahych, vyzlecenych z hodnot (asi okrem materializmu), bez ktorych nie je mozne zvladnut slobodu, ktoru nam demokracia priniesla.

      Odstrániť
  20. Konečneslušný príspevok kresťana, ktorý sa týmto učením aj riadi. A nebojí a nehanbí sa svoj názor prejaviť verejne. V tom je rozdiel voči klike biskupov Slovenska. Tí vedia akurát tak roznášať neznášanlivosť medzi veriacimi pod hlavičkou organizácie a utekať pred nahnevanými veriacimi keď žiadajú vysvetlenie. Spomeňte si na Trnavu. Biskupi sú brzdou kresťanstva na Slovensk. Verím, že ak sa tento pastiersky list dostane do rúk Svätému otcovi, budú mať čo vysvetľovať.Mám pocit, že z ostali socialistickými parazitmi a poniektorí aj zlodejmi.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ps. Niektorí v tom kresťanskom opojení akosi zabudli na charakter, lásku k blížnemu a toleranciu.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Zaujimave , ze nasim biskupom ide o to, aby zabranili nezdravemu vyvoju deti.Kolki z nich maju potajme niekde deti? Kolki z nich znicili ideu tradicnej rodiny uz iba tym, ze svoje zeny a deti zapreli pred Bohom a svetom? Kolki z nich sexualne zneuzivali deti a znicili im zivoty? Kolki z nich sa stali otrokmi svojich pudov a pocitov? Kolko prikladnych krestanskych rodin sa rozviedloa znicilo detstvo deti prikladnych rodin? Kedy sa konecne prestanu hrat na to, ze spolocnost ma zlikvidovat vsetkych gayov a lesby? Kolki knazi a biskupi a museli vnutorne premoct a pri citani listu netrpeli tu bolest, pretoze tie riadky boli aj o nich?
    Ved sa uz zobudme.
    MICHAL pekny clanok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Peter, pre stromy nevidím celý les, či ako? To môžme odsúdiť akúkoľvek skupinu ľudí na základe niektorých vybraných jedincov, správajúcich sa nevhodne...

      Odstrániť
    2. Ja neodsudzujem, len dava priklad, ze niekto zije v klamstve cely zivot ale poucuje a zakazuje ostatnym. Ide skor o to, ze stale sa hovori o tom, ze homosexualne pary nevychovavaju deti spravnym sposobom..nie som za adopcie ale nemoze nikto povedat, ze homosexual degenerativne vychova dieta.castokrat ho vychova s vacsou laskou ako stale jednstranne prezentovana idealna forma rodiny.ved kolko heterakov vychovu nezvladlo? Iba na zamyslenie..nic nepresadzujem len chcem aby ludia nekrivdili homosexualnym ludom pri vychove

      Odstrániť
  23. Osobne nevnímam aktuálny pastiersky list tak negatívne, ako autor tohto blogu. Súhlasiť môžem jedine s kritikou formy (na zopár miestach môže byť možno trošku útočná, osobne mi niekde vadí gramatika a vetná stavba apod.). Obsah je však účelný a zameraný na to, čo chce cirkevná vrchnosť povedať - s tým, že sa vyjadruje na obmedzenom priestore. Ak by sme chceli v takomto pastierskom liste zachádzať hlbšie, bola by potrebná trojhodinová omša.

    Nesúhlasím s tým, že pastiersky list je vnímaný ako proti-gayovský/lesbický (doplňte si). Pastiersky list hovorí vo svojej celej dĺžke o rodine v kresťanskom vnímaní a o budúcom nebezpečenstve voči kresťanským rodinám a deťom zo strany nových zákonov o výchove a vzdelávaní (v intenciách komentára "Zuzana2. decembra 2013 3:32" vyššie).

    Podľa mňa je trošku choré, ak máme už škôlkárom do hlavy tlačiť veci ako "sexuálna výchova" či "sloboda voľby". Až do svojej dospelosti sú deti v rodine predsa pod dohľadom svojich rodičov a aj keď už počas detstva utvárajú svoje vlastné názory, to ešte neznamená, že už sa môžu rozhodovať samé a riadiť samé svoj život. Poriadna výchovná v správnej chvíli a zo správneho dôvodu ešte nikomu neuškodila...

    OdpovedaťOdstrániť
  24. ja mam na vas otazku a ako by ste to vy spravne prezentovali, ked tvrdite ze to bolo pisane agresivne? co konkretne bolo agresivne? slova ako "sodomsky paskvilk" alebo demagogia a podobne? podla vas je normalne ked si par homosexualov zmysli vychovavat dieta? ja nemam nic proti homosexualom, nech si ziju ako chcu, ale vychova dietata je uz moc aj na mna! a tiez som proti aby sa silou mocou tlacila sexualna vychova do skolok. pamatate sa vy co ste robili v skolke? to je uz trocha chore nemyslite? a potom sa cudujme ze 15-16r. deti rodia deti!!! a ti ktori neshlasia s TVRDYM presadzovanim gender teory maju byt ticho a prizerat sa ako ich detom narusaju a vstupuju do psychiky?

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Milý Michal Brat (ak sa neurazíš, budem ti tykať, na nete sme si aj tak všetci rovní) dik. Napísal si jeden dobrý článok, s ktorým sa na 90 percen stotožňujem hoci som kresťan a dokonca katolík. A dokonca milujem Cirkev. A som presvedčený, že mama + otec + deti = rodina. Ale jedna vec je obsah, druhá vec je skrz-naskrz demagogická forma, ktorú by som nestotožňoval s Ježišom ako Ho poznáme z Jn 2:13. Milé ovečky, čo poviete na fakt, že Ježiš, by pravdepodobne stoloval s LGBTI komunitou? (V Biblii je príslušných miest, ktoré by som mohol citovať, viac než dosť.) Zamyslite, milí kydači, či sa vo svojom "spravodlivom hejte" podobáte viac Ježišovi alebo farizejom, ktorí sa "naozaj spravodlivo" pohoršovali nad tým, že Ježiš trávi čas s prostitútkami a mýtnikmi.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Osobne sa mi nezda byt tento list az tak "zly" ako pises. Rozumiem, co si chcel svojim prispevkom naznacit. Na druhej strane ako pises,mas podobnu skusenost ako asi mnohi z veriacich s natlakom a kritikou okolia. Prave tu sa stretavam s tym, ako si mnohi prekrucaju vyjadrenia Cirkvi a Sv,Otca na tieto temy. A niekedy jednoducho treba byt aj priamy, aby nedoslo k zamene zmyslu posolstva. Mnohí politici verbalne zastavali nazory Cirkvi a boli dokonca katolici a bez vahania podpisali zakony na legalizaciu potratov, napriklad v Kanade. Verim tomu, ze otcovia biskupi vedia, preco pisu to co pisu a ako to pisu. My mnohe veci nevieme. Podobne ako v pripade arcibiskupa Bezaka, ktory povedzme si narovinu, tiez nevoli najlepsie sposoby, ako presvedcit o svojej pravde. Mne neprislucha sudit ani jeho ani inych, ale ako hovori Jezis, nasa rec ma byt Ano- ano, Nie nie. Toto je zrejme ten pripad. Dnes EU diktuje, kolko zien ma byt vo vedeni firiem, kolko ma stat poistka pre muza a pre zenu, onedlho bude diktovat, kolko deti nechat zit a kolko nie. Prikladov je velmi vela, Chorvatsko, Kanada, Svajciarsko, kde museli vykonat eutanaziu zdraveho (rozumej fyzicky) mladeho cloveka jednoducho preto, lebo on tak chcel.. Dalo by sa o tom vela.
    Ludi v kostoloch treba zobudit, ako povedala jedna babka... "dieta predsa nebude volat rodica "rodic A" alebo "rodic B" ale mama a otec...Historia nam jasne ukazuje, ako skoncili civilizacie, kde moralka prekrocila unosne medze.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Ja sa s listom od biskupov stotoznujem. A mozno dokonca po prvy raz by som mu vobec nic nevytkol.
    Urazlivy ton? Ten mohol urazit tak akurat teba.

    ide o to, ze uplne zabudame na hodnoty v ktorych sme vyrastali, za ktore zomierali ludia, hodnoty co tvoria nasu kulturu..
    ideme sa hrat na novu europsku kulturu, kde identita muz a zena nie je vnimana ako nieco vrodene, kde prava rodica na vychovu takmer zanikaju a deti budu vychovavane instituciami.
    kde sa to zacalo pravami homosexulaov, pokracuje to cez prava pedofilov atd, sexualne zneuzivanie deti odobrene zakonmi.. dieta uz ani nevie, co je normalne. a my sa za normalnost hanbime.. potom necudo, ze ine skupiny si presadzuju svoje zvratenosti.
    najvacsim zlom a hriechom je lahostajnost dobrych ludi.

    ako to dopadne:
    http://orgo-net.blogspot.sk/.../juvenilni-justice-norsko...
    aspon jednu z tych kapitol si precitajte. alebo cokolvek ine o juvenilnej justicii. plus tiez sa dozvies nieco o breivikovi.

    suhlasim s vami, ze svet je taky. ale nie je povinnostou rodica ho chranit pred zvratenym svetom? nehovorim o tom tajit im to, ale nie je to nahodou tak, a psychologovia to isto vedia presnejsie, ze cim viac sa niecim obklopujes, cim viac si o niecom citas, hovoris, tak si to aj privolavas..
    Treba vidiet aj trochu dopredu, a nepozerat na vsetko sposobom, ze je to male nevinne zlo. je to sucastou nieco VELKEHO. a nie je to hudba buducnosti, ono to tu uz je.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Ci jezis, ked prisiel do chramu a videl tam kupcov, tak ich slusne poprosil, aby boli tichsie? ALEBO ICH AKO CHLAP ODTIAL VYHNAL?

    Este agresivnejsi ton a postoj by k tomu mali zaujat biskupi aj cela veriaca verejnost!

    OdpovedaťOdstrániť
  29. som krestan zijuci vierou ,ktory uvazoval o prestupe na protestantsku vieru(to znamena,ze som proti katolickemu fantizmus a lipnuti na katechizmu) a nemam proti tomu nic! ani moji kamaratka protestantka ,ktora vytyka vela veci katolickej cirkvi proti tomu nemala nic,ked som jej to dala precitat. je mi jedno ci to napisal biskup alebo tu jozko grekokatolik z vedlajsieho kostola ale konecne sa niekto odvazil pripomenut,co je Bozia vola. a bud neviem citat ale kde niekto hovori,ze mame homosexualov neznasat? ale prekrutit sa da vsetko vsakze...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. asi tak nejak. niektori sa tu silou mocou snazia nahovorit, ze odmietanie presadzovania "prav" homosexualov a gender ideologie sa rovna vyzve na nenavist voci niekomu a utlacaniu...

      Odstrániť
  30. podla mna, bol pastiersky list pisany este velmi mierne a pomerne malo poukazoval na to svinstvo co chcu u nas presadit pod nazvom "ludske prava". gender ideologia ako taka je zvratena a preto nemozeme byt ticho. voci takej absurdite naozaj nemohli otcovia biskupi napisat miernejsi list... pod ruskom slachetnych cinov voci homosexualnej mensine chcu zobrat prava nam vsetkym, ktori chceme vychovavat deti v normalnej rodine a podla krestanskych tradicii a hodnot. a pre mna je velmi smutne, ze my krestania nie sme jednotni v tych najpodstatnejsich otazkach...
    je mi jedno ci homosexuali maju registrovane partnerstva alebo nie, lebo pre mna uradny sobas nema vobec ziadnu hodnotu. ale preco by mali mat pravo na adopciu a vychovavat deti? kedze ich prirodzene mat nemozu, asi tu nebude vsetko v poriadku... a preco by sme my mali byt nuteni ucit nase deti, ze homosexualne spoluzitie je normalne? uz teraz sa deti v novych slabikaroch ucia, ze rozvedena rodina je uplne normalna. ale to je len slaby odvar toho cim si chceme nicit nase zivoty...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a bola by som velmi rada, keby sme o dokumentoch gender ideologie mohli mat referendum, tak ako v chorvatsku. som si ista, ze by to u nas nepreslo...

      Odstrániť
  31. Hovoris mi a asi aj viacerym dalsim ludom ako z duse...po precitani (v sobotu uz o liste pisali na internete) a vypocuti listu (v nedelu) som zostala v nemom uzase... Verim, ze aj tato forma reakcie (tvoj blog) pomoze ludom k tomu, aby sa trochu zamysleli, vyjadrili svoj postoj k tejto teme pripadne upozornili na nevhodnost sposobu odkomunikovania jednotlivych tem z listu. Este raz vdaka.

    OdpovedaťOdstrániť
  32. "V prvom rade, nepamätám sa, že by niekedy skĺzol oficiálny prejav Cirkvi do takejto roviny."

    - to je argument, ze list je agresivny? Ved nas tu len informujes, ze mas kratku pamat, alebo v skutocnosti cirkevne dokumenty necitas, alebo si jednoducho mlady.

    "Nemyslím si, že by ste mali akýkoľvek dôvod či právo dehonestovať názorovú opozíciu označeniami ako „sodomský paškvil.“"

    Myslitel nepochopil, ze nejde o nazorovu opoziciu (uz len toto ho usvedcuje z toho, ze je modernista), ale o nepriatelov Pana. Kazdy nazor/dokument, ktory povysuje sodomiu na moralnu cinnost, sme opravneny nazvat sodomskym paskvilom.
    Co si mysli Cirkev o sodomii je zname uz niekolko tisic rokov. Tento postoj Cirkvi vychadza z Bozieho rozhodnutia, ktory tuto "otazku" vyriesil uz v Sodome a Gomore.

    "V žiadnom prípade Vám neupieram právo argumentovať a vysvetľovať, ale zároveň máte povinnosť voliť slová tak, aby ste zachovali dôstojnosť organizácie, ktorú zastupujete."
    - tak toto je lzive, pretoze tu dvojznacne naznacujes, ze biskupi nezachovavaju dostojnost organizacie(!). Okrem toho opat potvrdzujes, ze dokumenty Cirkvi su pre teba velka neznama.

    Pripominas biskupom povinnost (ktoru ale nemaju), a spochybnujes ich povinnost vyjadrovat sa jednoznacne.

    A este k tomu Cirkev nazyvas organizaciou, cim si ju "povysil" do spolku organizacii. Tam patri aj Inakost.
    Ozaj, preco si sodomiti zvolili za nazov svojej organizacie "Inakost" ked tvrdia, ze nie su ini?

    "Urážky sú vyhradené ľuďom, ktorí chcú pobúriť, alebo zakryť, že im dochádzajú argumentačné nástroje."

    Tu tvrdis, ze biskupi chcu poburovat a nemaju argumenty. Nedokazujes to ovsem nicim, je to argumentacia typu ad hominem. Teda to, co biskupom vycitas, sam pouzivas.

    Dalej to ani nema cenu komentovat....

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Akože snaha otcov Biskupov spočívala v dobrom úmysle, takže aj obsah tohto pastierskeho listu treba brať v tomto svetle, horšie to už s jeho formou ale aj s načasovaním. Tu už by som kládol doraz na vzdelanostnú úroveň, ktorá vám však ešte skutočný intelekt nezabezpečí :D, ale aj tak byt vzdelaný znamená byť otvorený, resp. byť na ceste poznania, to už akoby poniektorí otcovia Biskupi mali "za sebou" a to už nemá nič spoločné so vzdelaním, ale to nie je problém len otcov Biskupov na Slovensku, ale aj drvivej väčšiny politikov. Na záver by som chcel dodať, že cirkev na Slovensku má oveľa väčší problém s nacionalizmom veľmi blízky rasizmu ako s rodovou rovnocennosťou a čo už s takými veriacimi, či klérom, ktorí veria, že nie všetci sme si rovný???

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Asi to trochu domotám, lebo mi čítaním príspevkov vychádzalo veľa otázok ku mnohým "jednoznačným" vyjadreniam. Najprv k tomu, že temer každý bloger vytiahol inú "jednoznačnú" odpoveď z Biblie, mnoho z nich si však odporuje. (ako môže človek zaujať stanovisko, aké by určite volil Ježiš, keď ani on nejednal vždy rovnakým spôsobom, odkiaľ si na to vôbec trúfame?) ďalšia otázka vyvstáva z toho, prečo vlastne homosexuáli "sú", keďže to nie je vecou morálky ani hriešnosti.. to či konáme v mene Božom..oni sa nerozhodli, že budú konať proti klasickej rodine, homosexualita predsa nie je vecou rozhodnutia. A prečo opäť tá jednoznačnosť, že keď sa im povolia reg. partnerstvá, ihneď im dajme naše kresťanské deti.. tak tie adopcie sa im nepovolia a basta! Hneď sa všetko odvoláva na iné krajiny, ale my sme svojbytný národ a tak si môžeme pravidlá určiť sami a ak nie- akože nám to nadiktuje EÚ tak prosím, buď si to vydobijeme, alebo nie a potom prídu na rad iné riešenia. Čo sa týka tradičnej rodiny, je to trochu úsmevné čítať.. ak podľa štatistiky je len rimokatolíkov na SK 60%, potom sú tu iné kresťanské cirkvi a len 10% obyvateľstva sa hlási ku ateizmu, tak si to spočítajme, temer 90% obyvateľstva sa hlási k základným pravidlám Kresťanstva, a štatisticky sa polovica manželstiev "tradičnej rodiny" rozvádza.. kde je potom tá supertradičná rodina.. a kto ju vlastne rozbíja? Prečo sú to tí druhí, čo sem lezú s akýmisi gendrovo- homosexuálno neviem ešte akými názormi? ďalšia otázka mi napadla v súvislosti s pani PhDr, ktorá dala dokopy chystanú gender metodiku a súčasne aktuálne rodiace 16-ročné deti.. to je tiež otázka doby, moja prababka sa vydávala v 16tich a nikomu to čudné v danej dobe neprišlo.. a ak mládež nemá používať ochranu, potom prečo nie je prirodzené to dieťa v 16tich porodiť.. proste je z toho jeden veľký zmätok. ( ako už bolo povedané, nezdieľať pastiersky list s nadšením ešte neznamená súhlasiť s tým, proti čomu je zameraný, avšak možno by stačilo zrkadlu nastaviť najprv vlastnú tvár, či chyba nezačala práve tam..)

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Michal, dovolil som si ako reakciu na tvoj článok napísať vlastný blogpost:
    http://www.furlo.sk/blog/cloveci/2013-12-03-kratko_k_pastierskemu_listu_biskupov_slovenska

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Celkom rozumný krok od KBS by bolo zamestnať p. Michala Brata ako externého konzultanta.

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Bolo by užitočné sústrediť našu pozornosť na slová pápeža Františka, ako on odporúča svojím cirkevným spolubratom a kresťanom postaviť sa vo svojom vnútri aj vo svojom správaní k tomu, čo chcú riešiť naši páni biskupi. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Ďakujem pán Brat za Váš názor, za spôsob prezentácie aj za odvahu vyjadriť sa k tak citlivej téme. Nech už je môj názor na Pastiersky list akýkoľvek som nesmierne rada, že ste podnietil diskusiu a otvoril priestor na otázky a hľadanie odpovedí. Ja som tú svoju aj prostredníctvom Vášho otvoreného listu a následnej diskusie našla a pevne verím, že si svoj názor utvorí každý sám. Po slepom nasledovaní autorít je to azda najväčšia výhra pre jednotlivca a zároveň pre celú spoločnosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Prepáč ale tiež si k tomu nieco napísem
    Ako fandím ti ze si to takto otvorene napísal, ja ked som ho pocul v kostole tie som si o tom pomyslel e hodnoty ktoré cirkev nejako preferuje a tých jej pomyslených 10toro prikázani je pre nich nieco co sa pokúsaju vnorit a vstepit ludom do ich mysle ale sami ich nejako nepreferuju,......
    Ale vezmi te si ze ani jeden s tých , ludi ktori sú či gay, lezba alebo ina orientacia si to proste nevybrali, a tiež by som sa pozrel na to kolko s tých dotičných ludi čo toto písalo do takej skupiny patri ved cirkev je zo 90% tvorena takimi ludmi ktorych vlastne odsudzuju, to potom nechapem to sa hnusia sami sebe alebo ....., ako nech si každy a ješden z nich dá ruku na srdce a prizna to pred sebou samim, mal som moznost s par fararmi a aj vyssimi cirkevnimi hodnostarmi ssediet a komunikovat a viem a sami to vedia ze taky ludia su tam lenze ich prijami nadriadeny o tom nechcu pocut povedia im ze si v cirkvy a podobne a tym to hasne a odovzdaj sa do ruk cirkvi a ta ti pomoze ako moze cirkev pomoct clvoeku ked sama je vo vela veciach uz dost zastarala a ana to ako s tvari ze je novodoba tak pomali by nayjradcsej chcela pouzivat byc na ludi ktori su v ich ociach iný,.... Nik si nevyberal svoj zivot a nik si nevyberal ci je taky alebo onaky proste mal to v sebe a prepuklo to, len to by musel niekto aj rozmyslat alebo chceme vsetkych ludi v ociach cirkvi pomenovaných divny alebo podobne upalit ,..... potom by to bola genocida a casi hitlera by sa vratili naspet, skorej ich treba skusit prijat a vnimat ich ako ludi a niekedy viac osozni pre spolocnost ako si vedia predstavit iny, ale to je asi problem lebo taky ludia sa dostavaju prilis do povedomia len preto lebo vela krat dokazu to co iny nevedia ZAMYSLIME SA

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Milý môj brat Brat!
    Ak máme byť navzájom korektný a chceme rozvíjať dialóg, tak by sme nemali byť prinajmenšom ironický, drzý a manipulatívny lebo v tomto duchu sa nedá viesť v tak žiadanej dôstojnej rovine.
    (Ironický:) "nie je zákerným prejavom ... alebo akejkoľvek reálnej či vymyslenej organizácii", čo z toho čo si vymenoval je v dnešnom svete "vymyslené", a zároveň aj reálne pôsobiace/nepôsobiace na naše žitie a vzťahy ako kresťanov alebo občanov ? "Nepoznám žiadneho človeka ...", to len hovorí o tom, že buď máš veľmi málo známych alebo reflektuješ na názorovo ten istý okruh ľudí ako si ty!
    Žiaľ o to o čo sa snažia tebou spomenuté reálne či vymyslené organizácie nemožno inak nazvať ako boli pomenované a útlocitnosť v spôsobe vyjadrovania tu nemá miesto. Podstata totiž zostáva rovnaká. Je to naozaj sodomský paškvil. Možno by bolo dobré si prečítať Starý zákon (čím sú tieto "veci " v očiach nášho Pána Boha). Aký dialóg chceš prisím ťa v týchto zásadných veciach rozvíjať v dôstojnej rovine ako veriaci človek, ktorý sa hlási k hodnotám katolíckeho kresťanstva a prikázaniam !?! Hoci naše fyzické telo žije v "demokracii", ale netreba sa ňou nechať "zmagoriť" a vnášať ju do našej viery a Evanielia.
    (Manipulácia:) ... najhrubšieho zrna, ale z tvojej strany. Naozaj v prípade Kultúry smrti je to vyhlásenie absolútnej názorovej opozície a ja by som išiel v tvojom vyjadrení ďalej a nazval by som to rovno názorovou vojnou.
    (Drzosť:) kde sa berie v tebe toľko skromnosti, či skôr drzosti, že prirovnávaš takéto "nálepkovanie" k autoritatívnym režimom (pre informáciu pojem Kultúra smrti zaviedol blahoslavený Ján Pavol II v encyklike Evangelium vitae).
    Tvoje vnímania života a udalostí, ktoré skutočné ohrozenie našich detí spája len s potrebou emocionálneho apelu a propagandistickej rétoriky otcov biskupov "zviditeľniť sa" považujem za chorobné a nereálne.
    Preskočím nasledujúce odseky, kde si mal potrebu poučiť tých neschopných otcov s nedostatkom lásky a machiaveistickým prístupom. Na záver sa vyjadrím k tvojej poslednej vete - nemá chybu. Ak mám parafrázovať jej znenie: pevne verím, že toto je posledný raz, čo takýto list budeš mať potrebu zverejniť. Naozaj nemôžeme od teba chcieť, aby si sa za správanie Cirkvi musel ospravedlňovať a riešil jej nedostatky a neschopnosť (žiaľ tvoria ju práve takí ľudia ako som ja alebo Ty !!!).
    P.S.: vrelo odporúčam prečítať si v pokoji ešte raz pastiersky list. Zároveň v tomto adventnom období tiež pomôžu úryvky z Nového zákona ako "Kto je bez hriechu nech prvý hodí kameň", alebo "o smietke a brvne v oku blížneho".
    Ak si naozaj taký veriaci, za akého sa vydávaš, tak takéto listy sú skôr veľmi kontraproduktívne ako produktívne (skôr možno treba skúsiť šťastie v politike).
    V názore na vec rozdielnom tvoj brat Milan.

    OdpovedaťOdstrániť
  41. Mňa pri týchto vtákovinách najviac mrzí to, že odmietam svojho 5 ročného syna vodiť do kostola, ak tam naďalej bude takáto atmosféra. Moje dieťa je veľmi vnímavé, a po tom ako som po nedeľnej omši (ktorá mi doteraz prinášala do života pokoj) musela decku vysvetľovať co je to "kultúra smrti" sa bojím, keď tieto útočné vety naozaj pochopí a mojich blízkych ne-heterosexuálnych priateľov začne vnímať ako niečo neprijateľné! Som veľmi smutná a sklamaná.

    OdpovedaťOdstrániť
  42. Veľmi dobre napísané Michal. Súhlasím s tebou.

    OdpovedaťOdstrániť